Crestinismul in Tunisia

Ceea ce se stie mai putin despre Tunisia si Africa de Nord, in general este ca a fost o zona extrem de activa din punct de vedere crestin la inceputurile erei noastre. Sfantul Ciprian, episcop de Cartagina, Sfantul Augustin, doctor si parinte al Bisericii Catolice, Sfanta Monica,Tertulian, Origene si alti 200 de martiri crestini au marcat prin activitatea lor canonica sau prin martirajul lor inceputurile Bisericii primare.Sf.Augustin, prin lucrarile si scrisorile sale sau Sf.Ciprian, exilat la Korbous de azi inainte de a fi decapitat la ordinul guvernatorului roman al Provinciei Africa au pus bazele invataturii crestine din punct de vedere doctrinar.

’ortodocsi’’, donatisti sau arieni (cateva din sectele crestine active in zona), cu totii au lasat in urma basilici, mozaicuri,baptisterii, stele funerare sau catacombe (ca marturie a prigoanei romane). Mai tarziu, bizantinii au continuat opera predecesorilor si astfel, in toate municipiile romane (Cartagina,Dougga, Sbeitla, Sousse etc.) s-a intensificat activitatea crestina, canonic si/sau edilitar. Ultima atestare documentara a crestinismului in Tunisia dateaza din 1127, dupa a doua invazie araba si este o scrisoare trimisa papei de catre credinciosii sai din Cartagina.

Share

Reclame

5 gânduri despre &8222;Crestinismul in Tunisia&8221;

 1. Ce lucratura fina au aceste monumente!
  Eu vreau sa va propun ceva, ca tot sunteri acolo, cautati cuvinte cu inteles in limba romana si notatile!
  Am si eu un blog, poate va uitati putin, poate facem un schimb de linkuri.
  O seara buna!

 2. Multumesc! V-am adaugat si eu la legaturi.

  Va spuneam ca ar fi bine sa adunati cuvinte asemanatoare cu limba romana, deoarece exista o teorie conform careia tuaregii ar proveni din Ga-Ramanii, plecati din Romania. Chiar s-au gasit cateva cuvinte romanesti in nordul Africii, de exemplu foggaras(canale subterane de irigatie) si tamash(limba tuaregilor si zeitate din Dacia).

  Chiar covorul acela, din articolul „Vine primavara… pe Djerba !” are unele semne prezente pe artefactul de la Cuina Turcului, pe Dunare, de acum 12.000 de ani, semne care se mai pastreza si acum in Romania.

  Ce fel de covor, este acesta? are unele detalii absolut fabuloase!

  Vedeti pe celalalt site al meu, unele artefacte care au semne asemanatoare cu acest covor
  http://ramaniamyblog.wordpress.com/2010/02/24/revolutia-geometrica/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s