Paul Klee in Tunisia – nasterea unui pictor

Poet, muzician, dar intai de toate pictor, Paul Klee (1879-1940) a fost una dintre marile personalitati culturale impresionate profund de atmosfera tunisiana. In anul 1914, Klee face o calatorie in Tunisia insotit de un alt mare pictor, germanul August Macke. La sosirea la Tunis, nota in jurnal:

‘’Soarele, de o forta sinistra… Claritatea culorilor in aceasta tara, extrem de promitatoare. Macke simte acelasi lucru. Amandoi stim bine ca vom lucra bine aici’’.

Klee se considera pana in acel moment, mai degraba desenator decat pictor, dar va descoperi forta culorii si, prin impactul cu aceasta parte de lume, vocatia sa de pictor. Desi a pictat peste tot prin tara, momentul de cotitura in cariera sa a fost Kairouan. Impresionat de atmosfera si culorile de aici, Paul Klee marturisea in chiar ziua cand finaliza ultimul tablou pictat aici, “In fata portilor Kairouan-ului”:

“Ma simt atat de profund, dar suav intrepatruns cu ambientul, il simt si ma simt sigur. Fara efort, culoarea ma domina. Nu am nevoie sa o caut in afara. Ma poseda pentru totdeauna, o stiu bine. Acesta este sensul orei fericite: eu si culoarea suntem contopiti. Sunt pictor.”

Share

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s