Insula lotofagilor – mit si realitate

Ulysse pleaca din Troia distrusa indreptandu-se spre Ithaca, ne povesteste Homer, aed-ul orb. Ajuns pe insula lotofagilor, mancatorii de « lotus » si gustand din fructele miraculoase, echipajul lui Ulysse refuza sa mai plece spre casa uitand cu desavarsire tot ceea ce era legat de trecut, casa sau familie. Ma opresc aici cu legenda si sa vedem ce fructe puteau produce un asemenea efect.

Ce stim cu precizie ? Stim ca insula lotofagilor este insula Djerba, ca lotusul este o planta acvatica si ca aceasta nu produce fructe. Si atunci despre ce fel de fructe este vorba ? Descoperiri  recente ne arata ca sunt fructele unui pom cu frunze mici si aspect spinos, salbatic in acea vreme, dar cultivat astazi in tot bazinul mediteraneean si cunoscut sub numele de jujubier (Zizyphus zizyphus). Fructele sale erau folosite pentru a produce prin fermentare o licoare menita sa ia mintile celor nepregatiti si nu doar lor : VINUL. Este cea mai veche forma de obtinere a vinului pe care, mai tarziu, tot berberii il vor produce din struguri. Descifrarea hieroglifelor din piramida faraonului Merneptah  (1236-1222 i.Ch.), fiul si susscesorul lui Ramses al II-lea ne arata victoria pe care acesta a repurtat-o asupra « popoarelor desertului ». Cu toate acestea, faraonul (spune inscriptia) nu a putut rupe legaturile cu berberii deoarece curtea acestuia era prea dependenta de… vin, monopol, la vremea aceea, al berberilor djerbieni si al celor invecinati lor, cei din sudul tunisian.

Share

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s