Fosilele in Sudul tunisian

Acum 160 milioane de ani, Pamantul avea doua continente: Laurasia si Gondwana, iar restul… ocean. Vegetatia luxurianta, fauna bogata si variata, marii dinozauri carnivori sau ierbivori dominau terestru, in timp ce apele erau pline de amoniti, nautilus, scoici si melci de toate formele si marimile, dar si de rechini si pesti cu aspect ciudat.

Viata se scurgea monoton, cand, intr-o zi asupra Terrei s-a abatut un asteroid sau meteorit de dimensiuni considerabile. Gondwana a fost izbit de corpul ceresc incandescent, ceea ce a dus la o schimbare radicala a vietii pe Pamant. Lovitura s-a produs in zona in care azi sunt Coasta de Fildes si, respectiv, pen. Yucatan (Mexic) si a determinat inclinarea cu 20° a axei de rotatie a Terrei si disparitia a 75% din specii. S-au format cinci continente si o epoca glaciara a urmat exploziei de energie care a dus la pietrificarea multor vietuitoare si plante, printre ele si o mare parte a dinozaurilor.

In  zilele noastre, Africa de Nord este plina de urmele acelui eveniment crucial. Fosile diverse sunt la tot pasul in sudul tunisian (Tataouine, Tozeur, Chebika-Mides): scoici, amoniti, dinozauri chiar, dar si paduri fosilizate. Alaturi de silex si meteoriti, toate stau marturie impactului devastator care a schimbat mersul lucrurilor pe Pamant.

Share

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s