Vine primavara… pe Djerba !

In calendarul berber prima zi a anului cadea in a 14-a zi a calendarului gregorian. Atunci sarbatoreau ei Yennayer (Yennar pe insula Djerba). Se celebra astfel inceputul unui nou an, ocazie cu care avea loc o masa traditional cu feluri de mancare particulare si care difereau in functie de regiunea carora le apartineau berberii. Sacrificarea unei pasari sau a unui miel se dovedea ceva normal cu asemenea ocazie.

Anul zero al calendarului berber este considerat 950 i.Ch., anul instalarii ca faraon a berberului Chechonq I-ul, fondatorul celei de-a 22-a dinastii de faraoni egipteni. Lunile anului pe Djerba erau : yennar, furar, mars, ibrir, mayu, iunyu, iulyu, ghouct, ctamber, ktuber, numbir, dujamber.

Venirea calendaristica a primaverii debuteaza cu o perioada de 10 zile numita Tizegwarin (zilele rosii). Caracteristic pentru aceste zile este apusul de soare. Asa cum aminream undeva, timp de un sfert de ora, la apus, cerul se coloreaza intens in toate nuantele de la purpuriu si portocaliu si pana la rosu aprins. O singura data am avut ocazia sa observ fenomenul pe Djerba, dar va ramane in memoria mea (dar si in poze) ca un eveniment de exceptie.

Dupa cele 10 zile urmeaza perioada Timrarin (babele capricioase) cu o durata de 7 zile in care schimbarile de vreme sunt bruste si chiar neobisnuite; sunt normale trecerile de la soare la nor, de la cald la rece si de la o atmosfera calma la una bantuita de vanturi.   (Va urma)

Share

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s