De la Matmata la… AFRICA

Mergand spre sudul tunisian, la cca. 40km de Gabes intalnim un sat pierdut in platoul muntos Arad (Arad este si numele regiunii cuprinse intre Gabes si Douz). Este Matmata si este cunoscut mai ales pentru ca toate circuitele turistice trec pe aici, iar strainii au posibilitatea sa vada cu ochii lor locuintele subterane asa-zis troglodite. Cu o vechime greu de estimat, dar cu siguranta nu mai putin de 3.000 de ani, cele 700 de locuinte (dintre care cel mult jumatate mai sunt cu adevarat locuite) sunt de o importanta exceptionala pe carre turistul nu o banuieste.Desigur, e justificata intrebarea  ce poate sa fie asa de important la niste locuinte care sunt departe de a asigura confortul oraselor si mai sunt asezate si intr-o zona stancoasa extrem de inospitaliera…

Herodot, in lucrarile sale, ne vorbeste despre locuintele sapate in piatra de la Matmata. Aflam astfel ca erau locuite de o populatie de getuli (o ramura a berberilor de azi) care isi spuneau ifri. Asa se face ca numele pe care grecii l-au dat Tunisiei de azi a fost Ifriquia. A urmat epoca punica si, odata cu ocupatia romana numele se schimba pentru ca mai tarziu sa devina numele intregului continent : AFRICA. Desi locuinte subterane mai sunt in Maghreb, cele de la Matmata sunt, de departe cel mai bine pastrate dintre toate.

Din punct de vedere « arhitectonic », casele sunt surprinzatoare. Accesul se face printr-un culoar ingust  sapat in flancul muntelui si care da in curtea interioara. Aceasta curte este, de fapt, un put larg, sapat in pamant, cu o adancime de 6-8 m de unde se patrunde in toate incaperile locuintei. Sapate pe unul sau doua nivele, camerele au functionalitatea obisnuita a unei case : dormitoare, bucatarie, camara (in general la etaj), toate diferind ca numar in functie de dimensiunea familiei care o ocupa.   (va urma)

Share

Reclame

3 gânduri despre &8222;De la Matmata la… AFRICA&8221;

  1. Foarte interesant articol! Chiar ai vorbit aici despre getuli!
    Sunt splendide aceste locuinte subterane. Daca ma intrebi pe mine, care erau mai civilizati, romanii sau acesti oameni, cu locuintele lor subterane si cu frumoasa lor simbolistica, o sa raspund ca acesti oameni ai desertului.

  2. Am vizitat si eu Roma, si nu m-a impresionat cu nimic. Mai degraba mi-a placut ziua pe care am petrecut-o la plaja, la Metirana.
    Dar civilizatia acestor oameni din desert este fabuloasa.
    Apropo, stii ca Roma moderna este construita 90% din bogatiile Daciei?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s