„Tabouna” la nisip

O caracteristica a bucatariei traditionale tunisiene este tabouna, painea nedospita coapta pe vatra. Inainte vreme parte a bucatariei nomade, tabouna este painea taraneasca prin excelenta. Reteta e simpla si deloc originala: faina, apa, ulei de masline si sare. Se vedem insa cum se face tabouna in desert. Se framanta coca, se pregateste vatra, se face focul cu ramuri de palmier pana se incinge nisipul, se pune painea si se acopera cu nisip. Deasupra se pune jarul si asteptam….Dupa un timp se intoarce painea pentru a se coace si pe partea cea lalta. Dupa ce s-a copt, painea se scoate din nisip, se scutura bine si e gata pentru a fi pusa la masa. In procesul tehnologic exista si secrete, lucru confirmat, dar pe care nu le cunosc. Cert este ca nici un fir de nisip nu ramane pe paine.

O gustare deosebita este tabouna cu harissa (pasta de ardei iute), ulei de masline si masline. Despre harissa se stie…. Turistii romani veniti in Tunisia au avut ocazia sa experimenteze. Ceea ce putini stiu este ca harissa isi pierde agresivitatea daca e stropita cu ulei de masline extravirgin. Cantitatea de ulei determina si iuteala pastei „arzatoare”; o cantitate de ulei egala cu cea a ardeiului reduce taria lui pana la perfect suportabil, pe cand o cantitate crescuta face sa dispara complet.Se rupe tabouna, se intinde prin pasta cu ulei si se adauga masline….Si uite-asa mananci pana te lingi pe degete….

Share

Anunțuri

7 gânduri despre &8222;„Tabouna” la nisip&8221;

  1. Ce bestial arata, imi imaginez cum miroase! 🙂
    Stiu de ce nu se prinde nisipul, pentru ca focul il usuca, scoate umeazala din el, astfel nu mai adera la paine . . .
    Stiu o reteta araba, care combina smantana de capra, cu ulei de masline extra-virgin, cu smochine si cu turte facute pe vatra . . . am mancat asa ceva, este . . . foarte bun 🙂

    • Eu si acasa mananc asa, in general dimineata. Si acum, cand scriu, sunt cu gandul la asa ceva si mor de pofta ! Mai ales ca am pus la preparat niste masline gigant, mov…. o nebunie !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s