Ksour

Sat/oras fortificat, ksar-ul (pl. ksour) ramane comunitatea primilor oameni care au „nascocit” in Africa termenul de oras. Construite pe 3-6 etaje, ksour-urile au fost construite acum cca. 3.000 de ani de catre berberi. Garamanti (oamenii oraselor) sau getuli, l-au impresionat pe Herodot prin insolitul materialelor folosite pentru constructie. Reteta, ramasa aproape neschimbata de cel putin 1.000 de ani a dus la ridicarea acestor „faguri” care adapostesc apartamente in intelesul modern al cuvantului. In regiunea Tataouine intalnim cca. 150 de asemenea sate, ca de altfel si in sudul libian. Ksar Haddada (unde s-a filmat si un episod din „Razboiul Stelelor”), Ksar El Ferch, Ksar Ouled Dabbab sau Ksar Ouled Soltane sunt tot atate ksour-uri pe care turistul le poate vizita, impresia fiind mereu exceptionala.

Share

Reclame

7 gânduri despre &8222;Ksour&8221;

  1. Doamne, am ramas fara cuvinte! Cei care au construit aceste „apartamente” trebuiau sa aiba o civilizatie extraordinara!
    Acum 3000, cand Roma inca nu exista, acesti oameni au ridicat niste constructii ce indica o civilizatie stralucitoare!

    • Ziceau unii ca aceste ksour ar fi fost depozite de provizii pt. berberii nomazi. Daca lasam deoparte ca nomazii nu aveau traseu fix si ca acopereau distante mari, deci putin probabil sa se intoarca la „depozite”, felul in care era facuta impartirea camerelor arata ca o familie mai mare ocupa un apartament cu mai multe dormitoare, camera „din fata” destinata pazei, dar si incaperi utilitare (camara, bucatarie). Dintr-o camera in alta se facea trecerea pe sub arcade lipsite de usi. Unele ksour mai pastreaza urmele a ceea ce candva era un altar crestin. Chiar si sistematizarea unui ksar respecta planul modern al unui orasel: o piata centrala, altele, mai mici…

  2. Acesta fel de urbanism, il vom gasi in Roma peste un mileniu, cred, nu ma refer la designul caselor, ci la amplasarea lor in piete in mijlocul carora sunt fantani. Chiar am locuit la periferia Romei, intr-o comuna foarte cocheta, intr-un apartament dintr-un cladire(cam ca acestea, cu 2-3 etaje), aceea cladire avand 600 de ani! 🙂 nu stiu daca erau fantome 🙂

    • Si din punct de vedere al urbanismului, Europa n-a inventat mare lucru, asa cum nici romanii nu s-au facut remarcati la capitolul asta, cat erau ei de imperiu… In sec.III i.Ch. a disparut Kerkouane (in pen. Cap Bon) si avea canalizare subterana prin tevi. In Evul Mediu, Londra era celebra prin santurile de scurgere de pe marginea „strazilor” si sa nu mai zicem si ca respectivele strazi nu erau toate pietruite macar, nici vorba de pavaj ca in Kerkouane.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s