Cartagina punica

Intemeiata in 814 i.Ch. pe locul unui antrepozit pe care tot fenicienii il infiintasera, Cartagina punica a lasat o mostenire culturala de importanta covarsitoare. Fenicienii vin cu arhitectura si navigatia pe timp de noapte, cartaginezii le continua opera si construiesc blocuri de locuinte cu 6 etaje si inventeaza trirema si quadrirema ; fenicienii sunt primii care prelucreaza fierul, punicii introduc sabia de fier in bazinul mediteranean. Dar importanta acestei adevarate metropole nu se opreste aici; in Cartagina este redactat primul tratat de agronomie, cel al lui Magon (sec.V i.Ch.), lucrare de referinta timp de 1500 de ani (dar inca actual), dar si constitutia care a servit drept exemplu constitutiei romane democratice. Cartaginezii au fost primii care au obtinut stiintific uleiul de masline si vinul, dar au fost si cei care au infiintat primele biblioteci publice pe colina Barsa. (va urma )

Share

Reclame

2 gânduri despre &8222;Cartagina punica&8221;

 1. Spectaculoase vestigii, si foarte numeroase. . .
  Blocuri cu 6 etaje?

  Uite ce am gasit pe un site istoric: http://www.ariminia.ro/migratia-getilor/in-cultura-spaniola.html

  „O altă direcţie a migraţiilor din Carpaţi pe la mijlocul secolului XVll î.e..n. este către vest, sud-vest iar cei mai neliniştiţi au ajuns pînă în nordul Africii. Cea mai veche populaţie a teritoriului dintre Egipt şi Oceanul Atlantic o formau getulii după cum scriu izvoarele antice. Călăreţi neîntrecuţi, împărţiţi în mai multe triburi, trăiau de pe urma marilor turme de oi dar şi a vînătorii iar cînd se ivea prilejul nu erau mofturoşi la ceva jafuri. Salustiu spune că: ,,Africa au ţinut-o mai întîi getulii şi libienii, popoare dure şi necivilizate ce se hrăneau cu carnea fiarelor sălbatice şi ierburi”. Iar Isidor din Sevilla scrie: ,,Despre getuli se spune că au fost geţi, care în număr foarte mare au plecat cu corăbiile lor şi au ocupat Syrtele din Lybia şi fiindcă veniseră din ţinuturile geţilor li s-a aplicat numele de getuli”. Asemănarea uimitoarea a alfabetelor folosite de populaţiile pe care le cunoaştem astăzi sun numele de berberi, tuaregi şi libieni cu alfabetele geţilor de pe tăbliţele de plumb confirmă pe deplin aceste informaţii iar Burada cînd cerceta pe valahii din Galiţia a reţinut că aceştia îşi mînau oile cu expresia ber, ber, noi folosim expresia bîr,bîr!”

  „Femeile berbere au o vestimentaţie foarte apropiată de cea a româncelor de la munte (mocani). Au pe cap o broboadă din pînză albă fără cusături, trupul este acoperit de o cămaşă tot albă încinsă pe mijloc care vine pînă deasupra genunchilor avînd mînecile scurte aproape de umăr. Poartă o fustă tot albă ce coboară pînă aproape de gleznă iar în faţă are un şorţ. Trupul este înfăşurat cu o ţesătură de lînă asemănătoare cu cea purtată de mocani care formează la spate un fel de glugă. Bărbaţii au o cămaşă albă simplă încinsă pe mijloc, cu mîneci lungi şi largi, pe deasupra poartă o bundiţă cu cusături viu colorate şi ciucuri asemănătoare cu cele ale oşenilor iar pantalonii sînt largi, albi şi mai strînşi cu o aţă în partea de jos a cracilor. Există în muzica lor populară, bucăţi care sînt asemănătoare cu muzica noastră popular”
  Interesant, nu?

  • Foarte ! Am ascultat muzica berbera si suna la fel ca si muzica lui Barbu Lautarul; ca si in cazul lui, instrumentul principal esta OUD-ul, fratele geaman al cobzei.
   Din punct de vedere antropologic, exista extrem de multe asemanari fizice ale berberilor cu romanii, mai ales cu cei din Oltenia si Ardeal. Am intalnit femei berbere cu ochii albastri cum e cerul, barbati cu parul rosu, dar si persoane cu o infatisare comuna romanilor, deci cu atat mai neasteptat este sa le intalnesti in Tunisia….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s