Dougga

Massinissa (238-148 i.Ch.), celebrul aguellid (rege, print) numid a ramas in istorie nu prin numarul impresionant de mostenitori (43), ci prin unificarea triburilor berbere sub o singura comanda. Regatul nou creat avea doua capitale: Cirta (azi Constantine, Algeria) si Thugga (Dougga). Om instruit si rafinat, a incurajat literature si arta, si-a trimis copiii sa studieze la Roma (al carei aliat era) si in Grecia, a impus berberilor un stil de viata foarte asemanator celei din Cartagina ; de altfel, limba punica era limba oficiala in Numidia.

Dougga a cunoscut o inflorire deosebita in perioada numida; templele in stil greco-roman erau ceva obisnuit, canalizarea subterana asigura un climat extreme de evoluat pentru acea perioada (205 i.Ch.), iar banchetele pe care Massinissa le dadea aici faceau din capitala numida cel mai important oras al Africii dupa Cartagina. Dupa cucerirea romana, viata a continuat sa inregistreze un progres remarcabil, lucru care se poate vedea si in zilele noastre ; multitudinea monumentelor de o exceptionala importanta si foarte bine conservate au determinat UNESCO sa includa sit-ul pe lista Patrimoniului Universal (1997).

In perioada romana, imparatii se succedau cu asemenea rapiditate incat sculptorii nu apucau sa termine statuia unuia, ca si venea la rand urmatorul; asa se face ca artistii din Dougga au apelat la o formula ingenioasa: corpul imparatului ramanea acelasi, inlocuind doar capul statuii in functie de necesitatea momentului.

Share

Reclame

6 gânduri despre &8222;Dougga&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s