„La portile Kairouan-ului”

Fara-ndoiala, Kairouan este cel mai important oras musulman din Africa si al patrulea centru religios din intreaga lume islamica. Primul oras fondat de arabi in Africa, Kairouan a cunoscut o inflorire deosebita mai ales dupa al doilea val al cuceririi arabe (invazia hilaliana-1100 d.Ch.). Aici se dezvolta indeosebi stiintele exacte, dar si agronomia si arta. Cu cele peste 300 de coloane de marmura si onix, Marea Moschee Ibn Oqba, dupa mai multe transformari devine locul de pelerinaj preferat al musulmanilor africani. Aghlabizi sau fatimizi, conducatorii, indiferent carui  rit ii apartineau (shiiti, suniti, kharijiti), toti si-au adus contributia la emanciparea orasului fie prin infrumusetarea Marii Moschei sau ridicarea altora, fie prin crearea bazinelor cunoscute sub numele de Bazinele Aghlabite, o rezerva de apa suficienta pentru a asigura orasul cu apa pe tot parcursul unui an. Arhitectura locala, atmosfera, culorile au fost elemente ce au schimbat stilul lui Paul Klee sau Gustav Klimt si i-au determinat pe multi scriitori francezi sa elogieze orasul : Maupassant, Chateaubriand, Dumas-tatal etc. Din 1988, medina din Kairouan, in care se afla si Moscheea Ibn Oqba, este inclusa de catre UNESCO printre valorile culturale deosebite din Patrimoniul Universal al umanitatii.

Share

Reclame

4 gânduri despre &8222;„La portile Kairouan-ului”&8221;

  1. frumoase imagini …splendid loc.pare o simetrie aproape perfecta.un loc pe care mi-ar placea sa-l strabat cu talpile goale de la un capat la altul ca sa-i simt linistea.

  2. Foarte frumos oras, constructiile sunt absolut magnifice, o arhicetura atat de complicata si totusi simpla, e un paradox. . .
    Merita cu prisosinta o vizita aici. . .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s